Kan jeg få kredittkort med aktive inkassosaker?

Selv om det ikke gjerne ikke er åpenbart, er kredittkort et lite lån, på nesten lik linje som andre smålån man kan få fra diverse banker. Den største forskjellen er kun innpakningen lånet kommer i. Man kan på samme måte få tilbud fra en rekke banker, sammenligne tilbudene på sider som Finansportalen og finne de beste tilbudene for deg.

Det er derimot vanlig at mange ikke innser likheten mellom et lån og et kort. I praksis fungerer de på samme måte, bortsett fra at kredittkort gir deg mindre summer, rentefrie perioder, men med kortere nedbetalingstid og høyere renter. Derfor kreves det nesten mer arbeid og ansvar å holde styr på et kredittkort.

Inkassovarsel

Inkasso skjer når en en regning ikke har blitt betalt etter at betalingsfristen har utløpt. Dette kan for eksempel skje når man ikke har betalt ned minstebeløpet på et lån. Normalt er det inkassobyrå som tar seg av saken, og første steg vil være et inkassovarsel. Betales ikke denne tas saken videre til mer alvorlige steg.

Dersom man først er registrert hos et inkassofirma kan dette ha konsekvenser for din personlige økonomi videre, med mindre man betaler inkassovarselet. Dette er en av årsakene til at enkelte ønsker å endre på lovverk rundt inkasso. Det er derimot en myte at man ikke kan skaffe seg kort dersom man allerede er registrert med inkassovarsler.

Med inkassovarsel

Ifølge loven vil man ha 14 dager på seg til å nedbetale en inkassoregning. Dersom denne ikke betales vil saken tas videre og man vil bli registrert med en betalingsanmerkning. Det er dette vi vil unngå, så det gjelder nå å handle fort. Med en betalingsanmerkning vil man normalt ikke kunne ta opp forbrukslån eller få nye kredittkort.

Under disse 14 dagene før inkassovarselet utgår kan man skaffe seg både lån og kort, og man vil heller ikke ha noe problem med å skaffe seg de samme tjenestene etter inkassovarselet er nedbetalt. Det kan derimot ta opptil 4 år før en betalingsanmerkning fjernes, noe som betyr at man vil slite med lån og kredittkort i hele denne perioden.

Kredittkort for å nedbetale gjeld

Vi vet godt at det høres fristende ut, men det er ikke å anbefale å nedbetale gjeld ved å skaffe seg et kredittkort. Her kan man fort kun ende opp med å kaste bensin på bålet. Kredittkort er kun lånte penger som innen kort tid må betales tilbake, ofte med strengere vilkår enn regningen man ikke betalte.

Dette kan fort bli til en ond sirkel men en mengde ubetalte lån og regninger som alle forfaller i inkasso. Når kan man eventuelt bruke kredittkort til å betale regninger? Dette anbefales kun i de mest nødvendige tilfellene hvor man forventer at faste inntekter og lønn kan dekke disse utgiftene innen et par uker.

Refinansiering

Hva kan man da eventuelt gjøre istedenfor å bruke kredittkort for å betale store summer som har gått til inkasso? Hovedproblemet til mange vil være at flere lån og utgifter har hopet seg opp og har gjort personlig økonomi til en uoversiktlig jungel. Den naturlige løsningen i disse tilfellene vil være refinansiering hos én bank.

Det gjelder her å handle raskt. For å fortsette å ha friheten til å kunne ta opp nødvendige lån og kort lønner det seg å samle andre lån til et stort lån, nå med bedre vilkår og en lengre nedbetalingsperiode. Slik forhindrer man aktivt mulige betalingsanmerkninger i fremtiden, og man slipper å bruke kort til å nedbetale smålån.

Sammendrag

  • Inkassovarsler forhindrer ikke kort!
  • Ved betalingsanmerkning kan det ta opptil 4 år før man kan søke om kredittkort
  • Ikke vær avhengig av kort for å betale inkassovarsler

Nei, inkassovarsler vil ikke sette en stopper for en søknad om et nytt kredittkort. Men dersom inkassovarselet ikke betales vil man få en betalingsanmerkning, som vil forhindre fremtidige lån og kredittkort i opptil 4 år. Vi anbefaler heller ingen med inkassovarsel om å søke om kredittkort for å betale ned inkassovarsler. Dette kan være en sikker luksusfelle.