Fordelsprogrammer på kredittkort i Norge

Et kredittkort kan gi deg mulighet til å benytte forskjellige fordelsprogrammer. Flere banker har lenge vært gode på å gi kundene mulighet til å være med i aktørens egne fordelsprogrammer, f.eks. via dnb.no. I tillegg til dette kan man samle poeng hos selskaper som banken samarbeider med, og man kan få gode tilbud og betingelser ved å benytte seg av dette.

Når man bruker et kort kan man samle poeng hos forskjellige selskaper, som for eksempel hos American Express. På samme måte som når man bruker bonuskort, som for eksempel Trumf, kan man ved å bruke kredittkortet også samle opp både poeng og spare penger. Flere selskaper har begynt å tilby dette. Det er mye konkurranse på markedet, og man kan gjøre seg gode avtaler ved å bruke kredittkort.

Fordeler hos flere

Når man bruker et kort med kreditt, kan man oppnå fordeler hos flere forskjellige selskaper. For eksempel kan man få bonuser i den bedriften som tilbyr kredittkortet, men også hos deres samarbeidspartnere. For eksempel kan man tjene opp poeng hos en strømleverandør når man bruker et kort fra en bank. Man kan i flere tilfeller også tjene opp poeng eller penger som man kan bruke til å kjøpe varer for.

I tillegg til at man tjener opp poeng eller penger til å handle for, kan man også tjene opp bonus hos de forskjellige aktørene. For eksempel kan man få poeng når man bruker kredittkortet i dagligvarebutikken, eller i en klesforretning. Det varierer noe hvor mye man får i bonus, men stort sett vil man merke det ganske godt om man bruker kortet jevnlig.

Forskjellige fordelsprogrammer

Det finnes mange forskjellige fordelsprogrammer man kan benytte seg av. Blant annet kan man ved å bruke noen kort for eksempel få bonus på kjøp av flybilletter eller reiser. Man kan også få poeng hos hoteller og i noen restauranter. Andre gir gunstige avtaler hos samarbeidspartnere, som gjør at man kan spare en del penger når man har tjent opp en viss sum av poeng.

Noen kort gir muligheter for å få rabatter i forskjellige kategorier, for eksempel på drivstoff eller strøm. Hos noen få kredittkortselskaper kan man velge mellom flere, men de fleste er bundet til én eller flere tjenester. Hvor mye man får i bonus varierer mellom kredittkortselskapene og hvor mye man bruker kortet. Stort sett lønner det seg å bruke det dersom man betaler raskt tilbake det man har brukt.

Betaling

Det kan være lurt å merke seg at man ikke bør bruke kort helt ukritisk selv om man får tjene opp poeng og bonuser. Kredittkort har ofte en veldig høy rente. Selv om man får en bonus når man bruker kortet, kan det fort bli veldig dyrt dersom man ikke betaler tilbake det man har brukt innenfor en nokså kort periode. Det lønner seg å betale tilbake raskt.

Mange kredittkort kan brukes uten ekstra utgifter i starten. Man har gjerne en gebyrfri måned før rentene begynner å løpe. Da er det lurt å betale tilbake det man har brukt før man må begynne å betale renter på kortet. Klarer man dette, får man både bonus og andre fordeler uten at det koster for mye. Man må se an hvor mye man kan betale tilbake på kortest mulig tid.

Kriterier

Å få kredittkort krever at man er betalingsdyktig. Dette betyr at man ikke kan ha for mye gjeld og utgifter i tillegg til det man kan betale. Når man søker om kort må man kunne vise til at man er over 18 år (noen krever at man er over 23), har en fast og stabil inntekt og at man ikke har betalingsanmerkninger. Man må også være norsk statsborger.

Når man fyller disse kriteriene, kan man i hovedsak få kort. Man bør aldri bruke kredittkortet med mindre man vet at det er penger på vei inn igjen ganske snart. Denne gjelden blir ofte mye høyere enn man først tenkte, så man bør lage seg en nedbetalingsplan før man begynner å bruke kortet. Gjør man dette, kan det lønne seg på flere måter å bruke kortet.

Fordeler

  • Man kan tjene poeng hos kredittkortselskapet og samarbeidspartnere
  • Man sparer opp til gode bonuser
  • Man kan bruke bonusene til å handle for

Ettersom det har kommet flere og flere kredittkortselskaper på markedet, gir flere av dem gode tilbud i form av fordelsprogrammer. Dette kan være alt fra at man tjener poeng når man bruker kortet, at man får rabatter når man handler eller at man tjener seg opp bonuspoeng som man kan bruke til å trekke fra prisen på varer eller tjenester senere. Det kan lønne seg å bruke kort med fordelsprogram.